research

Powernap onderzoeken (uitgevoerd door Sandra Risseeuw i.s.m. Huub Pennock):
  1. Gebruikersonderzoek in het Waterlandziekenhuis Purmerend t.b.v. de nachtdienst, maart-april 2012 (pdf bestand conclusies Waterlandziekenhuis)
  2. Gebruikersonderzoeken bij een aantal bedrijven (zie hieronder) in 2011
  3. Medische beoordeling: een 3 tal medici beoordelen de powernapstoel vanuit medisch oogpunt (zie hieronder), 2011
  4. onderzoek naar de behoefte aan powernappen op de werkplek in Nederland, 2011. samenvatting Powernap onderzoek

Ad. 1. Gebruikersonderzoek in het Waterlandziekenhuis te Purmerend
26 maart- 25 april 2012 met de PowernapChair 2.1
Lokatie: familieruimte bij de afdeling chirurgie
Verslag door: Joost de Bie (adviseur veilig en vitaal werken bij het Waterlandziekenhuis).
Stukje uit het verslag van Joost de Bie:
"Het gebruik van de powernapstoel werd als een positieve toevoeging gezien op de mogelijkheid ’s nachts een powernap te houden. De powernapstoel werd gemiddeld met een 8 gewaardeerd. Opmerkingen die door gebruikers zijn gemaakt:
Plaatsing: “goed, omdat hij omhoog kan”, “Goed, staat niet in de weg”, “goed’, “Top”, “geen sta in de weg”, positief, staat niet in de weg en is multifunctioneel”.
Algemene opmerkingen: “Helemaal tevreden”, “kan mij er niet aan overgeven om te gaan slapen”, ligt lekker en comfortabel, geeft steun (is onverwacht stevig”, “is een goed middel om uitgerust te raken”, “top”.
Conclusies:
De powernapchair is een zinvolle en praktische aanvulling om medewerkers de gelegenheid te geven om in de nacht en wellicht in de toekomst ook overdag, een powernap te laten houden. In esthetisch een positieve uitstraling in een ruimte die ook gebruikt wordt om familie op te vangen en serieuze gesprekken te voeren. Uitnodigend, omdat hij zonder veel moeite en geluid van stoel naar bed is om te vormen. Medewerkers geven tevens aan dat het legitimeren van een rustperiode in de nachtdienst onder de voorwaarden van een powernap, het werkelijk rusten bevorderde, omdat het slapen mocht en men zich hierover niet bezwaard voelde."
lees het gehele onderzoeksrapport

Ad. 2. Gebruikersonderzoek met de PowernapChair 1.0
Uitgevoerd bij vier verschillende bedrijven in Nederland, 2011:
Conclusie: Ongeveer de helft van de werknemers had de PowernapChair uitgeprobeerd. Deze mensen waren overwegend positief, vooral over het comfort van de powernapstoel en het effect van de Powernap. Net als bij het invoeren van Het Nieuwe Werken bleek het ook hier van belang dat de directie actief deel nam aan het onderzoek. De uitkomsten hebben onder meer geresulteerd in het aanbieden van diverse stoffen en accesoires. Quotes van de werknemers: ‘Even wennen slapen op kantoor’‘Heerlijk, ook al heb ik niet geslapen’‘Lekker tractie onderrug’‘Het voelt goed dat er een meubelstuk is, waarmee het is toegestaan je even terug te trekken’‘Na een dag vergaderen was ik hier aan toe; heerlijk ontspannend’‘Breed en lang genoeg, hard en zacht genoeg’‘Lekker om te relaxen en even bij te komen’‘Heerlijk ontspannen voor de onderrug’


 

Ad. 3. Medische beoordeling PowernapChair 1.0
9 juni 2011 te Amsterdam
Aanwezig: Marinus Blickman (fysiotherapeut), Robbert Rodenburg (manueel therapeut), Werner Damen (orthomanueel arts)
De medische specialisten lieten zich positief uit over het effect van de PowernapChair op het menselijk lichaam. De positie dat men geheel plat kan liggen en de 'legs up' positie (psoas houding) werden positief beoordeeld. Ook voor mensen met kortere benen is de ‘legs up’ positie goed. Er zal meer stretch bij de rug optreden, wat misschien minder comfortabel is, maar niet slecht. Daarnaast kunnen de bijgeleverde kussens  toegepast worden onder de billen of voeten voor meer comfort.
Allen: ‘ook voor mensen met rugklachten is deze stoel goed bruikbaar’
Rodenburg: ‘Rust is essentieel. Naast inspannen ook ontspannen’  

Neem contact op voor meer informatie over onze onderzoeken.